Послання

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

митрополита Кам’янець-Подільського і Городоцького Феодора

Дорогі во Христі отці, браття і сестри!

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Сьогодні ми знову радісно виголошуємо це пасхальне привітання, яке є свідченням події надсвітового масштабу. Після Воскресіння Христа змінила­ся доля творіння. Адже тепер кінцевою точкою всього сущого є не смерть і тління, а воскресіння з мертвих та вічне життя.

Потрібно розуміти, ідо істини нашої Православної віри не можуть бути прий­нятими всіма однаково. Не можуть розділити нашу радість в ці Пасхальні дні ті, хто не хоче відірватись від гріховного життя і обновитись духом во Христі, бо «хто во Христі, той нове творіння» (Кор. 5,17). Сьогодні, на превеликий жаль, багато людей вбачає в подвигу Христа Спасителя виклик своєму звич­ному гріховному способу життя.

Якщо Христос постраждав і воскрес, то цей факт має змінити і наше життя, бо, хто вірить в Христа Воскреслого – «матиме життя вічне» (Ін. 6,47). Таке формування світогляду, як правило, має впливати на спосіб нашого життя.

В Православній традиції позитивні зміни в людському житті визнача­ються одним словом – покаяння. Покаяння, це призив прийняти нове життя, яке відкривається лише у Христі та Його Святій Церкві, в якій Він постійно Себе проявляє.

І цей призив Христа зустрічає найбільший супротив гріховного світу, який часто виражається у жорстокому, безглуздому гонінні на Святу Церкву. Про це нас попереджав Христос Спаситель: «Настане час, коли всякий, хто вбивати­ме вас, буде вважати, що тим самим служить Богу» (Ін. 16,2). Нічого дивного у цьому немає, адже наша Церква є Церквою не тільки воскресіння, але й Страсної П’ятниці. Ми з вами є чадами Церкви, яка постійно страждає, народжуючи нових дітей Божих для вічного життя. Випробування, які проходить Церква, свідчать про її силу і нездоланність, бо «врата пекла не здолають її» (Мф. 16,18). Ці випробування, для вірних є можливістю засвідчити свою вірність і любов Христу, пізнати Його Божественну все­могутність і мудрість.

Сьогоднішній день відкриває для нас подвиг Христа, як перспективу осо­бистого воскресіння. «Я є воскресіння і життя. Хто вірує в Мене, хоч і вмре, буде жити» (Ін. 11,25) – говорить Господь. Християнин в своєму слідуванні за Христом проходить смерть, щоб силою Божою воскреснути для життя вічного. «Як в Адамі всі вмирають, так у Христі всі оживуть» (1 Кор. 15,22).

Завдання людини сьогодні, як і завжди залишається незмінним – до­лучитися до спасительної місії Церкви, завжди бути з Нею у всіх життєвих обставинах. Бо тільки в Святій Церкві ми отримуємо всі сили для духовного переродження та життя з Богом.

Тому закликаю всіх чад Церкви Христової долучитись до справ милосердя і благочинності. Особливо зараз, коли є багато людей, які потребують нашої матеріальної і духовної підтримки.

Церква продовжує виконувати Свою місію по спасінню людини в цьому гріховному світі, не зважаючи на те, чи подобається комусь її служіння, чи ні. А ми, християни, по слову апостола Павла, повинні бути «бездоганними й чистими, дітьми Божими, непорочними серед непокірного й розбеще­ного роду» (Філіп. 2,15).

Тому, возлюбленні во Христі брати і сестри, давайте залишимо всілякий страх і скорботу, яка не від Бога. Христос Воскрес – і на нас чекає вічність! І саме тому ми – торжествуємо! Тому що, той хто з Христом, хто став свідком Його розп’яття та Воскресіння вже нічого не боїться, а радісно наповнює ду­ховний простір словами «Христос Воскрес! Воістину Воскрес!»

Митрополит Кам’янець-Подільський і Городоцький

Пасха Христова, 2015 рік.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *